Des d’una perspectiva social i cultural, ens definim com una escola democràtica i amb esperit crític, coeducativa, inclusiva, catalana, laica, amb vocació de servei públic, responsable i respectuosa, integrada a l’entorn, innovadora, i fomentem els valors de la tolerància, la convivència, la igualtat, la solidaritat, la cooperació, l’escolta activa, l’estima i el respecte, l’autonomia i l’autoestima de la l’infant.
Com treballem?
L’equip educatiu de la llar d'infants treballa des de la perspectiva de diferents models i projectes pedagògics (Pickler, Reggio Emilia, Rosa Sensat, Montessori...) models que posen al centre de tota acció a l’infant. Treballem per educar, transmetre i acompanyar, i ho fem:
Respectant el ritme individual de cada infant.
Fent-los protagonistes del seu propi procés d’aprenentatge.
Tinguent cura que l’entorn sigui adequat en tot moment.
Fomentant la seva creativitat.
Aprenent a descobrir com som, ja sigui des de la part física (psicomotricitat) com emocional (tristesa, alegria, por..).
Potenciant la relació amb les famílies per incloure-les en el dia a dia de l’escola.
Exercint de referents establint relacions afectives positives.
Iniciant l’adquisició de comportaments socials i conductes que facilitin la relació entre el grup d’iguals.
Prendre consciència de les activitats del dia a dia.
Jugant, sempre, des del joc simbòlic.
Fomenten l’experimentació i manipulació de recursos materials que formen part del seu entorn natural.
El vincle entre família i escola
Com educadors/es mantenim un vincle diari amb les famílies, ja que ens comuniquem a través de les pissarres diàries, la documentació d’activitats i l’intercanvi verbal entre les dues parts. També hi ha relació a través de les reunions de pares, la comunicació a través del correu electrònic i el tauler d’informació de l’entrada.
El dia a dia
La nostra llar dona molta importància a la vida quotidiana dels infants. Les entrades i les sortides, el moment dels àpats, el descans, el joc lliure…en són un gran exemple. L’eix central del nostre ambient educatiu consisteix a potenciar i donar valor l’aprenentatge dels nens/es del seu dia a l’escola, així com la realització de propostes educatives.
Un dia a la setmana s'ofereix als infants la circulació lliure, així es poden moure per la llar i poden escollir lliurement on volen anar. Aquesta manera de treballar permet que els infants es socialitzin amb tots els nens i nenes de la llar i també vegin maneres de fer d'altres educadores que no són el seu referent. En els espais es poden trobar propostes com el joc simbólic, l'art i la plàstica, la motricitat fina i gruixuda, la taula de llum, la llum negra, la música, etc.
Les propostes educatives comencen a partir del ritual del "bon dia" amb la cançó dels Pets que simbolitza que ja ha acabat l'estona d'arribada dels nens i nenes a l'escola.
Els divendres, si el temps ens ho permet, anem de passeig els tres grups (Atelier, Descobrim i Mans Manetes) pel poble. Quan els infants no caminen disposem de varis cotxets i els caminants els posem per parelles intentant posar un nen de 2-3 anys amb un de 1-2 anys així els més grans prenen consciència dels més petits i els ajuden.
Els infants més grans de l'escola un dia a la setmana fan una sessió de psicomotricitat al pavelló amb un monitor extern que ens proporciona l'Ajuntament de la Vall de Bas, i a l'estiu fan curset de natació a la piscina.